Account
Shopping Cart: 0 Products
GRATIS LEVERING BOVEN €40,- BINNEN NEDERLAND

Bruine bonen cake gezond

Bruine bonen cake: een chocolade cake, maar dan anders!

Ik had er al veel positief nieuws over gehoord en gelezen en dacht: nu zelf maar eens aan de slag. Want in mijn beleving kan een chocolade cake gebakken zonder meel nooit tot een succes leiden. Niets is minder waar, wat een verrassend resultaat!

Wat heb je nodig?

1 blik bruine bonen (uitgelekt 420 gram) – Je kunt natuurlijk ook droge bonen nemen en avond van te voren weken.
5 eieren
50 gram cacaopoeder
100 gram suiker (ik heb zelf “oerzoet” gebruikt, te verkrijgen bij de natuurwinkel)
merg van 1 vanillestokje
1 eetlepel koffie (of 1 eetlepel water)
0,5 theelepel natriumbicarbonaat
1 theelepel bakpoeder (eventueel glutenvrije bakpoeder, te verkrijgen bij de natuurwinkel)
125 gram boter (kamertemperatuur)
0,25 gram zout
TIP: 50 gram gehakte (hazel)noten en kokosrasp

Wat te doen?

Verwarm de oven op 175 graden. Pureer de bonen met 1 ei, de koffie (of water) en de vanillepasta in een blender tot een smeuïg geheel (wel een blender met een stevige motor). Laat dit gewoon staan.  Klop de suiker met de boter met een mixer door elkaar en voeg de 4 overgebleven eieren toe en klop het geheel tot een massa (blijft best klonterig). Voeg nu deze massa toe aan de bonen massa in de blender, voeg ook de cacaopoeder, natriumbicarbonaat, het bakpoeder en het zout toe.

Nu alles door elkaar mixen in de blender tot een geheel. Schenk het beslag over in een goed ingevette of met bakpapier beklede bakvorm, daarna 30 minuten bakken in de oven. Kan soms langer zijn, dus prik een satéprikker in het midden van de cake. Komt deze er schoon uit? Dan is de cake gaar. Anders even langer doorbakken.

Wat echt lekker en gezond is

Zelf maak ik deze cake met 50 gram gehakte hazelnoten en geraspte kokos er doorheen. Je kunt zelf natuurlijk naar wens van alles toevoegen, bijvoorbeeld gedroogd fruit of stukjes gehakte pure chocolade.

De kracht van bonen

Bruine bonen zijn peulvruchten welke een gezonde basis zijn voor een gevarieerde maaltijd. In bruine bonen zitten veel eiwitten calcium, ijzer en een beetje vitamine B1 en B2. De bruine boon is vanwege de vele koolhydraten en eiwitten een uitstekende vleesvervanger. Verder bevat de bruine boon het aminozuur methionine en zitten er veel fytonutriënten in de bruine boon. Deze hebben een antioxidantwerking en zijn voor het lichaam een goede aanvulling op de natuurlijke vitamine A, C en E. Deze cake wordt nog voedzamer indien je er noten of zaden in verwerkt. Noten leveren namelijk belangrijke mineralen zoals ijzer en B-vitamines.

Oerzoet

Ondanks tegenstrijdige berichten over oerzoet gaat je bloedsuikerspiegel net als bij gewone suiker wél schommelen. Waarom gebruik ik dan toch oerzoet? Oerzoet is ongeraffineerd gedroogd suikerrietsap. Alle voedingsstoffen zijn nog aanwezig, vandaar dat oerzoet dus ongeraffineerd genoemd wordt. Maar af en toe een plakje cake met gewone suiker kan natuurlijk geen kwaad, mits je natuurlijk geen specifieke klachten hebt.
 

Maakt het anders!
De bruine bonen cake, binnen 5 minuten verslonden!

Onlangs ben ik gestart met de 3-jarige opleiding natuurvoedingsdeskundige bij de Kraaybeekerhof academie. Op één van de lesdagen heb ik dit baksel meegenomen. Nieuwsgierig of mijn medestudenten het hoofdbestanddeel konden raden? Nee, dus. Je kunt deze cake dan ook met een gerust hart aan de visite voorschotelen.

Groene Groeten.
Brenda MacDonald.
pavez.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *