Shopping Cart: 0 Products
GRATIS LEVERING BOVEN €40,- BINNEN NEDERLAND

Voeding en een gezonde huid

De huid, ons grootste orgaan!

De huid is een complex orgaan en heeft vele functies. Het biedt bescherming tegen schadelijk invloeden van buitenaf, zorgt voor een juiste warmteregulatie, gaat het verlies van water tegen (uitdroging), zorgt onder invloed van de zon voor de productie van vitamine D en nog veel meer.

De huid is een uitscheidingsorgaan

Net als de longen, lever, nieren, darmen en slijmvliezen is de huid een uitscheidingsorgaan. Huidproblemen kunnen ontstaan doordat een van de uitscheidingsorganen niet goed functioneert en de huid (tijdelijk) deze functie over moet nemen. De huid is dan ook niet alleen maar “de spiegel van uw ziel”,  maar heeft met name  een signaalfunctie met betrekking tot uw lichamelijke en geestelijke conditie.

Huidklachten

Er zijn vele soorten huidklachten, zoals bijvoorbeeld eczeem, droge huid en acne. De gesteldheid van de huid wordt voor een deel bepaald door o.a. de genen, de hormoonhuishouding, de lichamelijk en geestelijke gezondheid, voeding en zonlicht. Daarnaast spelen het voedingspatroon en de leefwijze een grote rol. In geval van een huidziekte of allergie is het raadzaam een deskundige om advies te vragen.

Algemene adviezen vanuit de natuurvoeding

Zo is een goede nachtrust, beweging, ontspanning, een goede darmflora en stoelgang van invloed op de conditie van uw huid. Drink elke dag 1.5 liter water of kruidenthee. Koffie, zwarte thee, groene thee en alcohol onttrekken vocht uit uw lichaam.
Daarnaast zijn er een aantal vitamine en mineralen die een goede huidconditie ondersteunen. Vanuit de natuurvoeding worden levensmiddelen gezien als een samenwerkend geheel en bevatten daarom veel meer dan de som van de losse onderdelen. Geniet van puur, natuurlijke en onbewerkte voedingsstoffen die uw huid van binnenuit kunnen verzorgen.

Vitamine A (bèta-caroteen): zit vooral in groenten en fruit (kool, wortels en broccoli). Deze stof kan in het lichaam in vitamine A worden omgezet. Bèta-caroteen is een van de stofjes verantwoordelijk voor de mooie kleuren in groente en vruchten.
Vitamine B-complex: zit o.a. groene groente, noten, granen en yoghurt.
Vitamine C: komt voor in alle verse groenten- en fruitsoorten, zoals paprika, peterselie, broccolie, papaya en spruitjes. Het vitaminegehalte wordt bij het koken van groente wel minder.
Vitamine E: zit o.a. in plantaardige oliën (b.v. zonnebloemolie) en producten zoals groente, fruit, granen, noten en zaden. Producten van dierlijke herkomst bevatten relatief weinig vitamine E.

Zink: dit mineraal zit o.a. in havermout, eieren, kaas, havermout, lijnzaadsesamzaad, tahin en rood vlees.
Selenium: een mineraal dat o.a. voorkomt in ui, knoflook, broccoli, asperge, tomaat, champignons, noten, vis en gevogelte.

Vitamine C, E en bèta-caroteen hebben een anti-oxidante werking en helpen de huid tegen de nadelige effecten van zonlicht en vertragen het verouderingsproces. De aanbevolen hoeveelheid ligt echter zo hoog dat dit via natuurlijke voeding moeilijk binnen te krijgen is. Het is een basis en voorzichtigheid met zonlicht blijft een aandachtspunt. Maar zonlicht hebben we allemaal wel nodig vanwege de vitamine D!

De B vitamines spelen een belangrijke rol bij het stofwisselingsproces in de cellen. Ze spelen o.a. een rol bij de vorming van Cysteïne en zorgen o.a. daarmee voor de reinigingsfunctie van het lichaam. De B vitamines zijn noodzakelijk voor een gezonde huid, de haargroei en de spiervorming.

Het mineraal selenium bevat antioxidanten die de huid beschermen tegen de schade die vrije radicalen aanrichten en zink zorgt o.a. voor gezonde botten, haar en huid.

Huid en Verse biologische groente
Verse biologische groente en fruit voor een gezonde huid

 

Veel verse (biologische) groente en fruit leveren dus een belangrijke bijdrage aan een goede huidconditie. Onderzoeken hebben aangetoond dat biologische groente gemiddeld meer selenium, vitamine E en bètacaroteen bevatten dan gewone groenten. En last but not least wil ik de vette vis in het zonnetje zetten.  Vette vis is zo’n product dat zeker één keer per week op het menu moet staan. Door het eten van vette vis als haring en makreel krijgt het lichaam o.a. vitamine B8 en de omega-3 vetzuren binnen die de de huid elastisch en soepel houden.

Brenda MacDonald – founder of Pavèz Natuurcosmetica

 

 

 

Bron: De natuurlijke gezondheidswijzer, praktische voedingsadviezen om gezond te blijven – Henny de Lint.

Leave a Reply

Your email address will not be published.