Shopping Cart: 0 Products
GRATIS LEVERING BOVEN €40,- BINNEN NEDERLAND

Sint-Janskruid tinctuur zelf maken

Sint-Janskruid oogsten tinctuur zelf maken

Sint-Janskruid tinctuur zelf maken en ik is voor mij een van de weinige kruiden die ik nooit vergeet te oogsten. De vaste plant met mooie gele bloemen bloeit van juni tot oktober en het oogsten begint rond 24 juni net na het  Sint-Jans feest. De zon staat dan hoog aan de hemel en bereidt zich voor op de terugtocht. Al eeuwenlang wordt de plant gebruikt als natuurlijk antidepressivum.

Sint-Janskruid tinctuur

Voor het maken van een tinctuur gebruik je alleen de bloeiende gele toppen. Voor de thee wordt de hele bloeiende plant gebruikt.

Voor het maken van een tinctuur vul je een schone glazen pot met schroefdeksel voor 3/4 met een pure graanjenever van minimaal 35%. Gebruik voor het oogsten een schone, ontsmette schaar. Knip een takje af  en houd de tak onderaan vast. Knip de gele open bloemen in kleine stukjes en laat deze direct in je pot vallen (niet met je vingers aan dat deel van de plant komen wat in de tinctuur gaat). Als de pot met alcohol goed verzadigd is met werkzame delen, dan sluit je deze met de ontsmette deksel af.
De pot goed gesloten in het donker wegzetten en elke dag 1x goed schudden. Dit doe je een week lang. Daarna 2-3 weken laten rusten en daarna uitzeven door een schone gestreken zakdoek of papieren koffiefilter. Bewaar de tinctuur in kleine donkere flesjes met een druppeldop of pipet en etiket met naam en datum. Op een koele, donkere plaats blijft het minstens 2 jaar goed.

Het gebruik

Bij inwendig gebruik voor volwassenen: 3x daags 10-15 druppels aan een klein glaasje water toevoegen. Innemen voor of na het eten en 1 x voordat je gaat slapen.  St. Janskruid kan een kalmerende werking hebben op het zenuwstelsel, waardoor het goed ingezet kan worden bij angst, stress en slapeloosheid.
Wanneer je aan de slag wilt met Sint Janskruid is het belangrijk om te weten dat je dat het beste alleen kunt doen wanneer je nog geen reguliere medicatie gebruikt. Voor zwangere vrouwen of bij het gebruik van de Pil is St. Janskruid af te raden. Er kan namelijk een wisselwerking met deze medicijnen optreden.  St. Janskruid maakt de huid ook gevoeliger voor de zon. Teveel blootstelling aan de zon is af te raden tijdens het gebruik.

Brenda MacDonald – founder of PAVÈZ

Leave a Reply

Your email address will not be published.