Account
Shopping Cart: 0 Products
GRATIS LEVERING BOVEN €40,- BINNEN NEDERLAND

Zorg voor je huid in de zon: Tips en advies

Om te voorkomen dat tekenen van veroudering zichtbaar worden, is het meest voor de hand liggende om binnen te blijven. Maar net zo belangrijk voor de gezondheid is de noodzaak om zonnestralen op te nemen om voldoende vitamine D binnen te krijgen en de stemming te verbeteren, wat vaak betekent dat je langer in de zon blijft dan verstandig zou zijn.

Hoewel te veel zon schadelijk kan zijn voor je huid, is dagelijks minstens 30 minuten blootstelling aan de zon noodzakelijk. Naarmate we ouder worden, neemt het vermogen van de huid af om vitamine D om te zetten naar de actieve vorm ervan. Vitamine D3, een prohormoon, is belangrijk voor de opname van calcium en andere vitaminen (het wordt het best geproduceerd door zonlicht op de huid) en recent onderzoek heeft aangetoond dat veel mensen een tekort hebben aan deze belangrijke vitamine.

Door een zonnebad te nemen (in je badpak in de zomer) werkt je huid samen met de zon om in één uur 10.000 IE te produceren. In de herfst, winter en lente moeten alle Canadezen en Noord-Europeanen hun vitamine D-inname aanvullen met supplementen.

Interessant genoeg is gebleken dat supplementen van vitamine D3 van 2000 IE bij het ontbijt helpen beschermen tegen zonnebrand. Fascinerend genoeg biedt ook het eten van gekookte tomaten bij het ontbijt natuurlijke zonbescherming!

Als je van plan bent tijd in de zon door te brengen, is het belangrijk dat je een zonnebrandcrème vindt die geschikt is voor jouw huid. Veel mensen zijn allergisch voor specifieke ingrediënten in zonnebrandcrèmes, terwijl ze met andere ingrediënten prima omgaan.

Sommige mensen geven de voorkeur aan fysieke zonnebrandcrèmes in plaats van chemische opties. Fysieke zonnebrandcrèmes hebben de voorkeur boven chemische opties omdat ze niet interageren met de cellen. Fysieke zonnebrandcrèmes bestaan uit kleine deeltjes zink of titanium die als kleine spiegels werken om de zonnestralen te reflecteren.

Chemische zonnebrandcrèmes werken daarentegen door interactie met de huidcellen en het absorberen van de zonnestralen. Sommigen zeggen dat veel chemische zonnebrandcrèmes het risico op kanker verhogen door het genereren van vrije radicalen. Anderen kunnen sterke hormonale reacties veroorzaken en verantwoordelijk zijn voor ernstige seksuele dysfuncties en kanker.

Veel chemische zonnebrandcrèmes blokkeren geen UVA-straling, wat het risico op melanoom (een vorm van huidkanker) verhoogt, maar niet op zonnebrand. Bovendien blokkeren zonnebrandcrèmes UVB-straling en kunnen bij consistent gebruik een tekort aan vitamine D veroorzaken.

Chemische zonnebrandcrèmes bevatten onder andere:

 • Benzofenonen: stoffen die ultraviolet licht absorberen en vaak worden gebruikt in inkt, beeldvorming en coatings in de drukindustrie. Ze voorkomen ook dat licht door plastic producten zoals parfums en zepen dringt. Ze kunnen kankerverwekkend zijn (bijvoorbeeld oxybenzone is een vermoedelijk carcinogeen).
 • Cinnamaten: mensen met een allergie voor Perubalsem, tolubalsem, cocabladeren, kaneelaldehyde en kaneelolie kunnen ook gevoelig zijn voor cinnamaten.
 • Salicylaten: deze beschermen alleen tegen een klein deel van het UVB-spectrum, dus ze moeten in hoge concentraties worden gebruikt.
 • Menthyl anthranilaat: wordt gebruikt bij de productie van kleurstoffen, pigmenten en sacharine. De esters worden gebruikt als corrosie-inhibitoren voor metalen en schimmelremmers in sojasaus.
 • Avobenzone: breekt significant af onder invloed van licht, waardoor de bescherming na verloop van tijd afneemt. Een dag lang UVA-licht in een gematigd klimaat is voldoende om het grootste deel van de stof af te breken (bijvoorbeeld na één uur blootstelling aan zonlicht).

De schadelijke chemicaliën die in beschermende UV-crèmes zitten, zijn een serieus probleem. In 1997 hebben Europa, Canada en Australië de meeste zonnebrandcrèmes verboden, behalve die drie: avobenzone, titaniumdioxide en zinkoxide. Andere zonnebrandcrèmes kunnen nog steeds worden gebruikt in de Verenigde Staten, waar veel vakantiegangers naartoe reizen voor hun zonvakanties.

Een bijkomend probleem is dat wanneer mensen dagelijks chemische zonnebrandcrèmes gebruiken, grote hoeveelheden van deze chemicaliën door de huid in de bloedbaan terechtkomen.

Een natuurlijke zonbescherming met een volledig spectrum, zoals titaniumdioxide of zinkoxide (ja, dat witte spul dat surfers gebruiken), blokkeert UVA- en UVB-stralen door een fysieke barrière te vormen. Ze zijn minder irriterend en bieden langduriger bescherming. Een voorbeeld van zo’n zonnebrandcrème is Pavez Natuurlijke Zonnebrand, die geen witte waas achterlaat en geschikt is voor gebruik.

En wat betreft een bruine kleur? Hoewel sommige mensen praktisch aanbidden in zonnebanken (en dat is te zien aan de textuur van hun huid), moet je ook voorzichtig zijn met zelfbruiners en de chemische stoffen die ze bevatten. Zelfbruiners werken door het pigment in de huid te verhogen, maar de mogelijke risico’s van hun chemische ingrediënten moeten in overweging worden genomen.

Als je al schade door de zon hebt, is er hoop voor herstel. De huid heeft namelijk een ongelooflijk vermogen om zichzelf te herstellen. Studies hebben indrukwekkende verbeteringen aangetoond in door de zon beschadigde huid na slechts twee jaar van blootstellingvermijding.

Maak je klaar voor de zomer:

 1. Exfolieer je huid.
 2. Verwijder spider veins en pigmentvlekken door een bezoek aan een elektroloog.
 3. Voorkom en help zonneschade herstellen door Pavèz Natuurlijke Zonnebrand te gebruiken.
 4. Verwijder ongewenst haar.
 5. Bestrijd hardnekkige vetophopingen met een lymfedrainagemassage.
 6. Blijf regelmatig sporten en houd een gezond dieet aan.

Het geven van prioriteit aan huidverzorging en bescherming is essentieel om een jeugdige uitstraling en een goede gezondheid op lange termijn te behouden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *