Account
Shopping Cart: 0 Products
GRATIS LEVERING BOVEN €40,- BINNEN NEDERLAND

Veilige Kindermake-up: Ingrediënten om te Vermijden, Milieubewuste Overwegingen en Hoe te Kiezen

Veiligheid staat voorop als het gaat om kindermake-up. Verschillende ingrediënten die vaak voorkomen in cosmetica kunnen de tere huid van een kind potentieel schaden. Onder hen vallen parabenen, kunstmatige kleurstoffen, geurstoffen, talk, siliconen, polyethyleentereftalaat (glitters) en meer. Hoewel sommige ingrediënten misschien niet schadelijk zijn voor de huid, is het essentieel om ook rekening te houden met hun impact op het milieu. Daarnaast kunnen de productieprocessen en regelgeving in verschillende landen van invloed zijn op de veiligheid van het product. In dit artikel zullen we de giftige chemicaliën verkennen die moeten worden vermeden in kinder make-up, inclusief de milieubewuste overwegingen met betrekking tot bepaalde ingrediënten, de schadelijke effecten van geuren als hormoonverstoorders, en tips geven over hoe veilige en geschikte producten voor uw kind te selecteren.

1. Giftige Chemicaliën om te Vermijden in Kinder make-up:

 • Parabenen: Vaak gebruikt als conserveermiddelen, kunnen parabenen hormonen verstoren, wat vooral zorgwekkend is voor opgroeiende kinderen.
 • Kunstmatige Kleurstoffen en Geurstoffen: Deze kunnen allergieën en huidirritatie veroorzaken. Kies voor producten zonder synthetische kleuren en geurstoffen.
 • Talk: Aanwezig in poeders, is talk in verband gebracht met ademhalingsproblemen en kan besmet zijn met asbest, een bekend carcinogeen.
 • Siliconen: Hoewel siliconen, zoals dimethicon, over het algemeen als veilig worden beschouwd voor gebruik op de huid, vormen ze een milieurisico omdat ze niet afbreken en bijdragen aan vervuiling. Bij afspoelen kunnen deze siliconen in waterwegen terechtkomen en het waterleven en ecosystemen schaden.
 • Polyethyleentereftalaat (Glitters): Glitters zijn vaak gemaakt van polyethyleentereftalaat, wat geclassificeerd wordt als een ‘micro-plastic’ en nadelige effecten op het milieu kan hebben.
 • Lood: Aanwezig in sommige lippenstiften, is lood gevaarlijk, vooral voor jonge kinderen. Het kan leiden tot loodvergiftiging en onomkeerbare neurologische effecten. Vermijd het gebruik van volwassen lipproducten bij kinderen.
 • Minerale Olie: Hoewel vaak gebruikt in cosmetica, zijn er zorgen over mogelijke bijwerkingen van regelmatig gebruik. Overweeg alternatieven voor producten die minerale olie bevatten.
 • FD&C Kleurstoffen: Sommige synthetische kleurstoffen afkomstig van steenkoolteer kunnen besmet zijn met carcinogenen en allergenen. Kies voor producten zonder FD&C-kleuren.

11. Geuren als Hormoonverstoorders: Geuren kunnen bijzonder zorgwekkend zijn omdat ze in verband zijn gebracht met hormoonverstoring. Het hormoonsysteem speelt een cruciale rol bij het reguleren van verschillende lichaamsfuncties, waaronder groei en ontwikkeling, metabolisme en voortplantingsprocessen. Hormoonverstorende chemicaliën in geuren kunnen natuurlijke hormonen in het lichaam nabootsen of verstoren, wat kan leiden tot mogelijke negatieve effecten op de gezondheid en ontwikkeling van kinderen.

Volgens een onderzoek van de Campaign for Safe Cosmetics-coalitie bevatte ongeveer de helft van de 187 geteste producten voor kinderen (cosmetische producten zoals gezichtsverf, make-up en persoonlijke verzorgingsproducten) geurstoffen als ingrediënt. Het is essentieel om voorzichtig te zijn bij het selecteren van make-upproducten voor kinderen en producten zonder toegevoegde geuren te prioriteren om het risico op mogelijke hormoonverstoring en huidirritatie te verminderen.

III. Waar op te Letten bij het Kopen van Kindermake-up:

  • Niet-Giftig en Hypoallergeen: Kies voor producten die zijn gelabeld als niet-giftig en hypoallergeen, wat duidt op veiligere ingrediënten voor de gevoelige huid.
  • Geurvrij: Geuren, die vaak voorkomen in veel cosmetica, persoonlijke verzorgingsproducten, schoonmaakmiddelen en huishoudelijke producten, kunnen een mengsel van honderden chemicaliën bevatten. Fabrikanten zijn niet verplicht om de specifieke ingrediënten in geuren te onthullen vanwege het bedrijfsgeheim. Als gevolg hiervan kunnen sommige geuren giftige carcinogenen, hormoonverstoorders, huidirritanten en allergenen bevatten. Deze schadelijke chemicaliën in geuren kunnen door de huid worden opgenomen en mogelijk het delicate hormonale evenwicht bij kinderen verstoren.
  • Transparante Ingrediënten: Betrouwbare merken moeten alle ingrediënten, inclusief geuren, openbaar maken, zodat u weloverwogen beslissingen kunt nemen over de veiligheid van het product.
  • Leeftijdsrichtlijnen: Overweeg de leeftijdsaanbevelingen op producten om ervoor te zorgen dat ze geschikt zijn voor de leeftijdsgroep van uw kind.
  • Patchtest: Voer altijd een patchtest uit voordat u een nieuw product gebruikt om mogelijke allergische reacties of huidirritatie te controleren.

1V. Voorbeeld van Nagellak: Hier is slechts één voorbeeld van een ingrediëntenlijst van een nagellak van een make-upbedrijf dat zich specialiseert in het maken van make-up met schone ingrediënten voor kinderen. Let op: hoewel deze nagellak lijkt te zijn samengesteld met veiligere ingrediënten, is het essentieel om producten te zoeken die vrij zijn van schadelijke chemicaliën en voldoen aan veiligheidsnormen.

Ingrediënten:

 • Aqua (Water)
 • Polyurethane Polymer
 • Acrylates Copolymers May Contain (+/-):
 • Mica
 • Iron Oxides (C.l 77491, C.l 77492, C.l 77499)
 • Titanium Dioxide (C.l 77891)
 • Chromium Oxide Greens (C.l 77288)
 • Ferric Ferrocyanide (C.l 77510)
 • Carmine (C.l 75470)
 • Ultramarine Blue (C.l 77007)
 • Polyethylene Terephthalate (Glitters*)

Conclusie: Door bewust te zijn van giftige chemicaliën en productetiketten zorgvuldig te lezen, kunt u de veiligheid van uw kind waarborgen terwijl ze genieten van hun make-up speeltijd. Vermijd producten die schadelijke ingrediënten bevatten, zoals parabenen, kunstmatige kleurstoffen, geurstoffen, en meer, en kies voor niet-giftige, leeftijdsgerichte en transparant gelabelde make-up. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de milieueffecten van bepaalde ingrediënten, zoals siliconen en microplastics, en keuzes te maken die niet alleen het welzijn van uw kind bevorderen, maar ook de gezondheid van onze planeet.

Let op: Bij het bekijken van kindermake-up die te koop is op Amazon en andere online platforms, kan het moeilijk zijn om erachter te komen welke ingrediënten in de make-up zitten. Zelfs sommige bedrijven die hun kindermake-up adverteren als niet-giftig en milieuvriendelijk kunnen schadelijke chemicaliën bevatten. Het is essentieel om onderzoek te doen en waakzaam te zijn bij het selecteren van make-upproducten voor uw kinderen. Kies voor gerenommeerde merken die veiligheid en transparantie in hun ingrediënten prioriteren.

Door deze richtlijnen te volgen en onderzoek te doen naar productingrediënten, kunt u weloverwogen beslissingen nemen waardoor uw kleintjes kunnen genieten van hun make-up speeltijd zonder compromissen te sluiten wat betreft hun gezondheid en de veiligheid van het milieu. Wees vooral voorzichtig met producten die geuren bevatten, omdat deze hormoonverstoorders kunnen zijn en potentieel schadelijk voor de gezondheid van uw kind. Laten we ervoor zorgen dat kindermake-up niet alleen een bron van vreugde en creativiteit voor kinderen wordt, maar ook een veilige en milieubewuste keuze voor ouders.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *