Account
Shopping Cart: 0 Products
GRATIS LEVERING BOVEN €40,- BINNEN NEDERLAND

Minerale olie in cosmetica

Steeds vaker ontvangen wij vragen over olie in cosmetica. “Olie is toch slecht voor je huid?” is een veelgehoorde vraag.
Of huidolie uit plantaardige dan wel uit minerale olie bestaat, maakt een wereld van verschil. Maar wat is het verschil? Om misverstanden te voorkomen, hebben wij voor u de volgende informatie samengesteld.

Minerale olie

Minerale olie is een verzamelnaam voor ingrediënten in cosmetica die zijn ontstaan tijdens de verwerking van aardolie, zoals bijvoorbeeld paraffine (paraffinum liquidum) en vaseline. (petrolatum). Aardolie is van plantaardige en deels dierlijke oorsprong. De term minerale wordt gebruikt om deze olie te onderscheiden van de olie van biologische oorsprong, zoals plantaardige oliesoorten, waxsoorten en vetten.

Plantaardige olie in huidverzorging

In onze producten worden uitsluitend plantaardige oliën gebruikt. Plantaardige olie is olie die verkregen is uit zaden, bladeren of een andere plantaardige bron. Ze vertonen veel overeenkomst met het huidvet en houden bij regelmatig gebruik de huid soepel en beschermen deze tegen uitdrogen.

Niet duidelijk

In veel cosmetica wordt vaak minerale olie zoals vloeibare paraffine en vaseline gebruikt. Maar waarom? Ten eerste is minerale olie een goedkoop bijproduct uit de petroleumindustrie. Daarnaast geeft het direct een fijn gevoel op de huid. Goedkoop en fijn, klinken als sterke verkoopargumenten? Of toch niet? Veel onderzoekers zijn van mening dat minerale olie schadelijk is doordat deze niet doorlaatbare laag de huid afsluit. Bij langer gebruik kan zelfs de natuurlijke barrière van de huid worden aangetast. Dit kan weer leiden tot puistjes en huidirritaties.

Er zijn echter ook onderzoeken die ingaan op de positieve werking van minerale olie in huidverzorging (Rawlings, Lombard, International Journal of Cosmetic Science).

Bijwerkingen

Het probleem met minerale olie in huidverzorging is, dat het de huid dermate afsluit en daardoor vochtig houdt dat de huid dit zelf minder hoeft te doen. Deze “verlammende” werking van minerale olie wordt pas zichtbaar als u met het gebruik van het product stopt. Na een paar dagen verdwijnt de minerale laag en worden de huidproblemen zichtbaar. Uw huid zal zich weer herstellen bij gebruik van uw nieuwe, natuurlijke producten, maar dat kan best even duren. Dit is afhankelijk van het herstellend vermogen van uw huid.

Alternatieven

Wij gebruiken geen minerale olie in onze producten, niet omdat dit dus een “gevaarlijke” stof is, maar simpelweg omdat het uw huidfunctie kan verstoren en/of belemmeren. En terwijl de wetenschappers over elkaar heen rollen om hun gelijk te bewijzen, lijkt het ons handiger om een natuurlijk alternatief te kiezen.Ons advies met betrekking tot minerale olie in huidverzorging is om het gebruik zoveel mogelijk te beperken ofwel te vermijden. Minerale olie hydrateert weliswaar de huid, maar daar zijn betere alternatieven voor die dit uitstekend doen – zoals bijvoorbeeld de plantaardige glycerine (niet te verwarren met de chemische variant) die wij in onze producten gebruiken – en die wél in de huid trekken zonder deze af te sluiten. Onze glycerine is 100% plantaardig. Glycerine is een stof dat in staat is water vast te houden. 1 glycerol molecuul kan 6 watermoleculen binden. Een van de belangrijkste oorzaken van rimpels is het verlies van elasticiteit en vocht. Deze eenvoudige substantie verandert een droge huid in een intensief gehydrateerde huid. In onze verzorgingsproducten is minder dan 4% glycerine verwerkt.
Om na te gaan of uw product op petroleum gebaseerde minerale oliën en wassen bevat, kijkt u op de verpakking naar de aanwezigheid van deze stoffen:

– Mineral Oil Petrolatum (Vaseline)
– Paraffinum-Liquidum
– Paraffinum-Subliquidum
– Cera Microcristallina
– Microcrystalline Wax
– Ozokerit
– Ceresin
– Propyl alchol/ Propanol/Isopropanol/Isopropyl

Waarom wachten tot er een eenduidig antwoord komt, terwijl er alternatieven voorhanden zijn?

Brenda MacDonald – Founder of Pavèz
P.S. Mocht u nog vragen hebben naar aanleiding van dit artikel neem gerust contact met ons op.

 

Ontdek de natuurlijke weg naar een gezonde en mooie huid!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *