Account
Shopping Cart: 0 Products
GRATIS LEVERING BOVEN €40,- BINNEN NEDERLAND

Echinaforce zelf maken van Echinacea

Herfstkwaaltjes? Echinaforce zelf maken.

Echinacea is een bekend kruidenmiddel tegen herfstkwaaltjes, zoals griep en verkoudheid. Een van de de bekendste merken is Echinaforce van A. Vogel. Maar weet je dat dit middel eenvoudig zelf te maken is?

Echinaforce zelf maken
Echinaforce zelf maken

De Echinacea Purpurea, ook wel de rode zonnehoed genoemd, dankt haar naam aan de bloem met een prachtig rood hart in het midden. De rode zonnehoedjes maken mij altijd weer blij. Er zijn verschillende soorten, maar voor het maken van tinctuur is de Echinacea angustifolia of de Echinacea purpurea het meest geschikt.
In de hele plant is de kleur rood aanwezig. In de donkere steel, in de bloem en de stengels. De rode kleur verwijst naar een sterke werking op het bloed. De stekels in het hart geven aan dat het kruid een activerende werking heeft op het immuunsysteem. De plant straalt kracht uit met een stevige wortelstok met bijwortels.

Oogsten & verwerken voor de Echinaforce

Ik zoek rond half juli de sterke en gezonde planten uit en gebruik alle delen van de plant. De meningen zijn hierover verdeeld, maar mijn gevoel zegt toch
liever de hele plant in zijn geheel verwerken. Je kunt ook in het voorjaar de bovengrondse delen en in het najaar de wortels verwerken. Maar volg vooral je hart hierin.

Echinaforce oogsten en verwerken
Echinaforce oogsten en verwerken

De plant goed onder zuiver water afspoelen en met name de wortels vrij maken van zand. Ik vul een glazen pot met schroefdeksel voor 1/3 met alcohol (40%) en knip de plantdelen direct boven de pot. Vervolgens giet ik er de overige alcohol op tot de plantendelen blijvend onder de alcohol zitten. De verhouding is ongeveer 2/3 plant – 1/3 alcohol. Dit laat je, afgedekt, een zestal weken staan en je schudt zo nu en dan. Daarna zeef ik de kruiden eruit en verdeel de Echinacea tinctuur in donkere druppelflesjes. De tinctuur blijft zeker 2 jaar goed voor gebruik.  Niet wachten met maken tot je verkouden of grieperig bent, dan ben je te laat. Mits je bij mij in de buurt woont.

Gebruik

De tinctuur is direct te gebruiken bij de eerste tekenen van een verminderde weerstand of infectie. Bij verkoudheid en griep gebruik je elk uur 10 druppels tot de klachten voelbaar verminderen. Daarna breng je de dosis terug tot driemaal daags 20 druppels, tot de infectie is verdwenen. Kinderen van 3-6 jaar: 3 x 5 à 10 druppels per dag en van 6-12 jaar: 3 x 10 à 15 druppels per dag. Liever niet te lang gebruiken, maar met tussenpozen van 10 dagen. Vaak wordt de Echinacea tinctuur preventief ingenomen. Ik zou hier niet voor kiezen, omdat  het lichaam er na een week of zes aan gewend is: de prikkel om het immuunsysteem te activeren is dan verdwenen. Kies dan ook het goede moment uit.
Een zalf van enkele druppels tinctuur vermengd met Sheabutter kan gebruikt worden bij kleine huid ontstekingen of een koortslip. Het werkt pijnstillend, doodt het virus en verzacht de jeuk.

 

Benodigdheden:

 • 1 schone goed afsluitbare glazen pot
 • graanjenever (40%)
 • zeef en een stuk kaasdoek of koffiefilter zakje
 • alle plantendelen van de rode zonnehoed (bloem, blad, stengel, wortel)-kaasdoek of koffiefilter
 • kleine donkere druppelflesjes of met pipet

Brenda MacDonald – Founder of PAVÈZ Natuurcosmetica

Note: Echinacea is over het algemeen veilig. Maar gebruik de kruiden alleen als je verder gezond bent. Raadpleeg bij zwangerschap, borstvoeding en gebruik bij kinderen eerst een deskundige.

4 Comments

 1. Thank you for going above and beyond in providing such valuable information on this website. Your commitment to education is making a positive impact, and I’m truly grateful. Keep up the fantastic work!. Thank you for providing such a valuable resource for continuous learning. Thanks Mate! ID : CMT-A5QM207VYEEG2U8861

 2. Heldere fijne info!

  Ik ben van plan de tinctuur te maken .. Nig even twee vragen waar haal jij je alcohol vandaan? Niet alles is geschikt voor inname.
  Hoe moet de tinctuur bewaard worden?

  Met vriendelijke groet Annemieke

  1. In Canada i was able to purchase 100 proof vodka which is 50% alcohol. However in the Netherlands that is not possible, so I use 40% alcohol or the highest I can get. After making it I store in a brown amber glass bottle

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *