Account
Shopping Cart: 0 Products
GRATIS LEVERING BOVEN €40,- BINNEN NEDERLAND

Hoestdrank #LekkerZelfMaken

Hoestdrank & Herfstkwaaltjes

Hoestdrank. Als ik al verkouden word dan is dat toch vaker in de herfstperiode dan in de zomer. Ik heb dan last van een drogere huid, hoestbuien en een flinke neusverkoudheid. Waarom dat is? Ik ben geen wetenschapper, maar volgens onderzoekers gebeurt dit door ons ophokgedrag in de koudere periodes van het jaar met de ramen dicht in slecht geventileerde ruimtes. In deze ruimtes blijven verkoudheidsvirussen langer rondzweven met een grotere kans op besmetting. Dat komt dan heel goed uit!

Nee, niet het besmettingsgevaar, maar de opdracht die ik deze week mocht uitvoeren voor de les Kruidenleer bij de Kraaybeekerhof Academie: een hoestdrank maken. Graag deel ik het recept met jullie. Maar er zijn ook andere prima recepten en mogelijkheden. Goede ervaring met een zelfgemaakte hoestdrank? Deel het recept als reactie op het bericht. Iedere aanvulling is van harte welkom.

Hoestdrank op basis van Tijm, Venkelzaad en Zoethout

Wilde Tijm

Tijmsoorten werden vanwege hun kiemdodende eigenschappen al in het oude Egypte (voor het balsemen) en bij de Grieken en Romeinen veelvuldig gebruikt. Begin 18e eeuw ontdekte men de werkzame stof van tijm, de etherische olie thymol. Deze stof is antiseptisch en wordt daarom ingezet bij aandoeningen van de keel en de luchtwegen. Het kruid breekt het taaie slijm; dat wordt zachter en kan beter opgehoest worden.[1] Ik heb voor dit recept gebruik gemaakt van de Wilde Tijm. De Wilde Tijm heeft de sterkste medicinale kwaliteiten, hoewel elke tijmsoort gebruikt kan worden. Tijm is een sterk natuurlijk antibioticum.[2]

 

Venkelzaad (Foeniculum vulgare)

Voor dit recept heb ik gekozen voor het zaad van de Venkel. Het zaad is namelijk het meest geneeskrachtige deel van de plant. De stengel en het blad zijn minder geschikt voor droging. Venkel heeft een dropachtige smaak veroorzaakt door de etherische olie anethol dat ook in Anijs voorkomt. De werkstoffen in Venkel werken o.a. op de luchtwegen. Dit kruid is dan ook goed in te zetten bij  vastzittende hoest en keelpijn. Het werkt slijmoplossend en slijmvliesherstellend.[3]

Zoethout (wortel)

Zoethout wordt gebruikt om een hoest tegen te gaan en het slijm komt sneller los door zoethout. De twee belangrijkste bestanddelen zijn glycyrrhizie en de flavonoïden. Glycyrrhizine werkt ontstekingsremmend en werkt ook antiviraal. De flavonoïden herstellen beschadigde cellen in het spijsverteringskanaal.[4] Glycyrrhizine kan hoge bloeddruk en oedeem veroorzaken. [5] Dus matigen mocht je hier last van hebben.

Benodigdheden:

  • 3 eetlepels tijm
  • drie eetlepels venkelzaad
  • 3 eetlepels zoethout
  • 500 ml water
  • 5 el honing
  • Pan met deksel
  • Flesje met etiket (flesjes en dopjes eerst uitkoken)

TIP: eventueel voor de smaak een paar kleine laurierdropjes in de warme massa mee laten smelten.

Hoestdrank zelf maken
Hoestdrank zelf maken

Bereidingswijze:

Alles behalve de honing een 30 minuten laten pruttelen op laag vuur. (Ik heb zelf 4 kleine biologische laurierdropjes laten meesmelten voor de smaak)

Daarna zeven en als laatste de honing toevoegen als de temperatuur lager is dan 40 graden. Goed schudden (met de dop erop 😉

Overgieten in een flesje.

 

 

Toepassing:
Kleuters: drie x  een theelepel siroop per dag.
Volwassenen: drie x een eetlepel per dag.
Houdbaarheid:
Ongeveer een paar weken houdbaar. Het flesje dat in gebruik is in de koelkast bewaren.
Note:
Voor dit recept heb ik alleen maar gebruik gemaakt van gedroogde, biologische kruiden.

[1] Scherf, Getrud. Creatief in de Tuin. Geneeskrachtige kruiden kweken (p. 69)
[2] http://www.hetkruidenrijk.nl/kruidenrijk2.html
[3] Maessen, Yvonne (2013). Kruiden Signatuur en eigenschappen (p. 118-119)
[4] http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/glycyrrhizine.aspx
[5] http://www.voeding-visie.nl/archief/edi025/artikel/pdf/Drop%20en%20bloeddruk.pdf

 

DIY hoestdrank
Kriebelhoest? Lekker zelf een drankje maken!

In september 2014 ben ik gestart met de 3-jarige opleiding natuurvoedingsdeskundige bij Kraaybeekerhof Academie. De kruidenleer is onderdeel van deze opleiding. In de opleiding komen ook andere basisvakken aan de orde zoals voedingsleer, productkennis, medische basiskennis, biologisch-dynamische landbouw, en diëtetiek. Ik sta echt versteld van wat de natuur ons wil geven en ik ben dankbaar dat ik hier kennis van mag nemen.

De kruidenleer heeft mijn hart gestolen. Echter hoe meer ik lees, hoe minder ik weet. Ik zie het dus als een ontdekkingsreis. Het startschot heeft al geklonken, maar voor mijn gevoel ben ik nog maar net over de startlijn heen. Op deze reis neem ik in ieder geval één ding mee: mijn kinderlijke blik!
Brenda MacDonald – founder of Pavèz Natuurcosmetica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *