Account
Shopping Cart: 0 Products
GRATIS LEVERING BOVEN €40,- BINNEN NEDERLAND

Superfoods? Neem een brandnetel van eigen bodem!

De Grote Brandnetel

De Grote Brandnetel is een groene, vaste plant met brandharen op de bladeren en een sterk woekerend wortelstelsel. De Grote brandnetel verschijnt vroeg in het voorjaar en woekert voort langs wegen, in onverzorgde tuinen, bossen en langs paden. Pak je dit plantje verkeerd aan dan steken de brandharen de huid met jeuk en blaren als gevolg. Ben je gestoken door de brandnetel dan brengt het blad van de Smalle Weegbree verlichting. Vaak groeien deze twee planten in de buurt van elkaar. De Kleine Brandnetel verschijnt pas in augustus. Beiden soorten worden medicinaal gebruikt, maar de Grote Brandnetel heeft in de kruidengeneeskunde de voorkeur.

Inhoudsstoffen

De Grote Brandnetel bevat de meeste voedingsstoffen in het voorjaar, maar gedurende het hele jaar zijn de jonge toppen van deze plant te gebruiken voor thee, tinctuur of zalf. De plant bezit waardevolle inhoudsstoffen zoals vitamines (A, C, D), mineralen (K, CA, Si, FE, Na, MG, etc.) en organische zuren. Een plant die ons veel wil geven, ondanks zijn stekelige uiterlijk. Of moet ik zeggen “dankzij” zijn stekelige uiterlijk. De prikkels die een negatieve werking hebben op de huid, hebben een positieve werking op ons organisme. Van binnen prikkelt de brandnetel al onze organen tot actie. Het lichaam wordt gestimuleerd om via het bloed en de darmen zichzelf te reinigen. De brandnetel is een echt voorjaarskruid dat ons lichaam een handje helpt bij de grote voorjaarsreiniging. Door het hoge gehalte silicium en xanthophyl heeft het kruid ook een positieve invloed op huidaandoeningen.

Grote Brandnetel - Urtica dioica
Grote Brandnetel – Urtica dioica
Kleine Brandnetel - Urtica urens
Kleine Brandnetel – Urtica urens

Proberen? Maak je eigen brandnetelthee!

Zelf brandnetelthee maken is leuk om te doen en niet moeilijk. Je vindt deze plant tenslotte overal. Let wel op dat je plukt van een “schone” grond (niet langs de snelweg, dicht bij industrie of honden uitlaatplaats).

Een brandnetelstengel pluk je met een licht opwaartse beweging, omdat de brandharen van de stengel licht naar boven wijzen. De steken van de kleine brandnetel zijn pijnlijker dan van de grote. Het is wellicht handig om tuinhandschoenen tijdens de pluk te dragen. Knip van de jonge loten van de plant de toppen af. Deze zijn lichtgroen en laat de oudere donkergroene takken zitten. Knip de bovenste 2,5 – 3 centimeter af en gebruik deze voor jouw brandnetelthee.

Neem een handjevol jonge brandnetelblaadjes en giet er 250 ml kokend water over. Laat de thee minstens 5 minuten trekken en daarna zeven. Je kunt de thee eventueel zoeten met wat honing. Of maak de thee lekker van smaak met een blaadje citroenkruid ofeen paar muntblaadjes. Verse brandnetelthee  bevat geen theïne of looizuur.

Het drinken van brandnetelthee heeft positieve effecten op:

  • organen
  • huid en haar
  • gewrichten
  • bloed

Wanneer je regelmatig brandnetelthee drinkt, werkt de thee  vitaliserend, ondersteunend en opbouwend. Wel verstandig met de inname omgaan. Alle kruidenplanten hebben bij overmatig gebruik een medicinale werking.  Beperk het gebruik van de kruidenthee tot maximaal 3 kopjes per dag.
Note: brandnetel bevat ook histamine. Bij sommige mensen kan dat voor irritatie zorgen. Als dit bij u het geval is, stop dan met het gebruik.

Bronnen:
Kruiden, signatuur en eigenschappen – Yvonne Maessen – bldz. 32-33
In september 2014 ben ik gestart met de 3-jarige opleiding natuurvoedingsdeskundige bij Kraaybeekerhof Academie. De kruidenleer is onderdeel van deze opleiding. In de opleiding komen ook andere basisvakken aan de orde zoals voedingsleer, productkennis, medische basiskennis, biologisch-dynamische landbouw, en diëtetiek. Ik sta echt versteld van wat de natuur ons wil geven en ik ben dankbaar dat ik hier kennis van mag nemen. De kruidenleer heeft mijn hart gestolen. Ik hoop na deze opleiding te starten met het praktijkjaar “De wereld van de kruiden”
Brenda MacDonald – founder of Pavèz Natuurcosmetica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *