Account
Shopping Cart: 0 Products
GRATIS LEVERING BOVEN €40,- BINNEN NEDERLAND

Wat is schoonheid?

Schoonheid is fragiel

Wat is schoonheid? De theorie over schoonheid heeft mij helaas geen eenduidig antwoord kunnen geven op de vraag wat schoonheid is. En toch herkennen wij allemaal een aantrekkelijk persoon in een oogopslag.
Man of vrouw, het herkennen van een mooi gezicht ligt ergens opgeslagen in ons brein – maar hoe? Het lijkt erop dat het aantrekkelijk vinden, gerelateerd is aan de gemiddelde aantrekkelijkheid. Net alsof iedere keer als wij een gezicht zien het wordt toegevoegd aan ons mentale geheugen van het menselijk gezicht. We vinden het verwarrend als een gezicht hiervan afwijkt. Gemiddelde gezichten zijn aantrekkelijk.

Schoonheid is divers en het menselijk oog is altijd op zoek naar nieuwe bronnen voor inspiratie. Of zoals Darwin schreef: ‘als alle vrouwen net zo mooi waren als de Venus de Medici zouden we voor een tijdje gecharmeerd zijn, maar al snel verlangen naar variatie’. Als variatie noodzakelijk is om schoonheid te percipiëren, dan pleit ik voor authenticiteit in de vorm van je richten op die geweldige kenmerken die ons tot een uniek mens maken. Uniek zijn, is juist datgene wat ons onderscheidt van de massa. Door de medische ontwikkelingen en de behoefte om onderscheidend te zijn probeert de mens schoonheid maakbaar te maken en zijn eigen schoonheidsideaal vast te stellen.

Schoonheid is een fragiel en ondoorgrondelijk evenwicht tussen cultuur en natuur, tussen adaptatie, individualiteit en originaliteit. Of je wel of niet aan het geldende schoonheidsideaal voldoet, is grotendeels een genetische zaak. Een mooie uitstraling kan een onaantrekkelijk persoon aantrekkelijker maken, maar een slechte huid blijft een slechte huid. Bovendien geldt dat mooiere mensen meer (geringe) sociale en economische voordelen ervaren. Zij krijgen een voorkeursbehandeling en onaantrekkelijke mensen worden benadeeld ofwel gediscrimineerd. Dit speelt zich grotendeels af op een onbewust niveau, maar er blijft sprake van een onrechtvaardigheid. Rechtvaardig of niet John Keats (1795-1821) kon het niet beter verwoorden toen hij schreef: ‘Schoonheid is waarheid, waarheid is schoonheid, dat is al wat bekend is en wetenswaardig’.

Als variatie noodzakelijk is om schoonheid te percipiëren, dan pleit ik voor authenticiteit in de vorm van je richten op die geweldige kenmerken die ons tot een uniek mens maken. Uniek zijn, is juist datgene wat ons onderscheidt van de massa.

Brenda MacDonald – founder of Pavèz Natuurcosmetica
www.pavez.nl

Schoonheid www pavez nl
De betekenis van schoonheid

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *