Account
Shopping Cart: 0 Products
GRATIS LEVERING BOVEN €40,- BINNEN NEDERLAND

Essentiële Olie versus Parfum in Natuurlijke Cosmetica

Bij het onderzoeken van de ingrediëntenlijst van talloze natuurlijke huidverzorgingsproducten die tegenwoordig op de markt verkrijgbaar zijn, springt één ingrediënt vaak direct in het oog: Parfum (fragrance)⋆⋆.

Aan het einde van de lijst met ingrediënten zie je regelmatig iets als dit: ⋆⋆ duidt op de aanwezigheid van natuurlijke fragrance die uit planten zijn geëxtraheerd.

Als iemand die waarde hecht aan een grondig begrip van de producten die ik op mijn huid aanbreng, ben ik zeer geïnteresseerd geraakt in het onderscheid tussen essentiële oliën en fragrance afkomstig van essentiële oliën.

Daarom streef ik ernaar om de volledige lijst met ingrediënten te verkrijgen om mijn nieuwsgierigheid te bevredigen.

Laten we nu de verschillen onderzoeken tussen het gebruik van pure essentiële oliën en natuurlijke geuren in cosmetica.

Wat zijn essentiële oliën precies?

Essentiële oliën zijn natuurlijke organische stoffen die worden geproduceerd in verschillende klieren en zakjes binnen aromatische planten. Ze worden algemeen beschouwd als de levenskracht van planten, waarbij een complexe mix van chemicaliën synergetisch samenwerkt.

De belangrijkste chemische bestanddelen zijn onder andere terpenes, alcohols, ketones, phenols, aldehydes, acids, esters, oxides en lactones. Gemiddeld bevatten essentiële oliën meer dan 50-100 chemische componenten, waarmee hun rijke en diverse karakter wordt aangetoond.

Opmerkelijk is dat bepaalde essentiële oliën adaptogene eigenschappen vertonen, wat betekent dat ze van nature het vermogen hebben om zich aan te passen aan specifieke behoeften of condities. Deze oliën hebben het opmerkelijke vermogen om veranderingen teweeg te brengen en balans te herstellen, waardoor ze compleet, puur en werkelijk genezend zijn. Een opvallend voorbeeld van een adaptogene olie is geranium, die bekend staat om haar vermogen om de talgklieren van de huid in balans te brengen. Hierdoor is geraniumolie geschikt voor zowel een vette als droge huidtype.

Hoewel essentiële oliën de naam “olie” dragen, zijn ze niet daadwerkelijk een olie en mogen ze niet verward worden met vaste of draagoliën.

Welke geur wordt gebruikt in “Natuurlijke Cosmetica”?

De meeste natuurlijke parfums die worden gebruikt in natuurlijke cosmetica zijn gemaakt van aldehydes die uit planten worden geëxtraheerd.

Aldehydes zijn organische verbindingen die verantwoordelijk zijn voor de karakteristieke aroma’s van bomen, planten, kruiden, fruit en groenten. Deze verbindingen hebben zich ontwikkeld als een middel voor planten om zichzelf te beschermen of specifieke dieren aan te trekken.

Bijvoorbeeld, citroengras bevat het aldehyde citronellal (niet te verwarren met citronella), dat wijdverspreid wordt gebruikt als muggenwerend middel. In vergelijking met essentiële oliën is het proces van extractie en distillatie van aldehydes iets complexer.

Het extractieproces dat gebruikt wordt om natuurlijke parfum te creëren, is aanzienlijk ingewikkelder in vergelijking met essentiële oliën. Terwijl essentiële oliën gedistilleerd worden uit de gehele plant, vereisen geuren de volledige isolatie van hun gewenste componenten, waarbij ze worden gescheiden van alle andere stoffen en onzuiverheden.

Dus, wat is het verschil tussen het gebruik van pure essentiële oliën en fragrances in cosmetica?

Als docent Aromatherapie heb ik de kans gehad om de chemie van essentiële oliën te bestuderen en anderen daarover voor te lichten. Dit heeft mij een diepgaand begrip gegeven van hun complexe chemische samenstelling en juiste gebruik.

Het was werkelijk eye-opening om te realiseren dat het kunstmatig repliceren van een essentiële olie in een laboratorium een uiterst zware taak zou zijn, omdat de natuur ons al elk dierbaar en gewaardeerd chemisch bestanddeel heeft geschonken.

Zowel René Gattefossé als Dr. Jean Valnet (De opa’s van de Aromatherapie) benadrukten dat de volledige essentiële olie nodig is om de integriteit van genezing te behouden en volledig te genezen.

Hoewel parfums misschien lekker ruiken, herkent je reukzin ze niet als helende middelen, en je zult dan ook niet de verwachte effecten ervaren, aangezien deze stoffen geen levenskracht hebben zoals essentiële oliën. Ze dienen alleen voor een aangename geur.

Het is belangrijk om op te merken dat volgens de FDA de term “natuurlijk” verwijst naar alles wat in de natuur voorkomt of in een laboratorium kan worden geproduceerd. Deze definitie stelt bedrijven in staat om producten als “puur” en “natuurlijk” te labelen, zelfs als ze geen biologische materialen bevatten.

Samengevat:

Bij het erkennen van de superioriteit van natuurlijke parfums ten opzichte van schadelijke synthetische varianten, geef ik persoonlijk de voorkeur aan producten die de toevoeging van 100% pure essentiële oliën bevatten. Het geeft me geruststelling om specifieke essentiële oliën duidelijk vermeld te zien in de ingrediënten, zoals “Pelargonium graveolens* (Geranium),” “Lavendula angustifolia* (Lavendel),” en “Linalool* (Lavendel),” in plaats van de vage term “Parfum (fragrance)⋆⋆.”

6 Comments

  1. I’ve been absent for some time, but noow I remember wwhy I used to love this site.
    Thanks, I will try and check back more frequently.

    How frequently you update your site?

    my website; baar exam preparation (sens-lab.org)

  2. the subscribe to the newsletter is when you go to checkout. if you pretend to buy something , then at checkout there is a subscribe button. you can click on it there

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *